Electrical engineering job interview questions

Electrical engineering job interview questions are mostly gathered from engineering students and just graduated electronic engineers with a noble thought to help job seekers in the field of electrical engineering.

electrical engineering interview questionsQ1:- What are the advantages of P-N diode or PIN diode ?

Ans:-Decrease in capacitance because capcitance is inversely propotional to the separation of P and N regions,So it allows a diode a faster response time.Hence ,PIN or P-N diodes are used at higher frequencies Approximately 300 MHz or more then 300 MHz. Another advantage is that, the possibility of greater electric field between P and N junctions. It enhances the electron-hole pair generation there by enabling PIN diode to process even for very weak input signals

Q2:- How can you convert AC input signal into DC output signal using power supply and which components are used in this procedure ?

Ans:- AC input signal can be converted in to DC output signal by using REGULATED power supply and the components used for the procedure are transformer,rectifier,filter,Voltage regulator and voltage dividor

Q3:- What is purpose of Transformer in Electrical engineering ?

Ans:- The job of transformer in electrical engineering is either step up or step down.Mostly step down transformers are used in electrical engineering. The job of transformer is to suit the requirment of the solid state electronic devices and circuits fed by the dc power supply. It also provide isolation from the supply line which is an important safety considration.

Q4:- Why we use underground cables ?

Ans:- underground cables are used where over-head lines are not possible as in large cities despite the fact that in their cost, cost per kW (kilo watt) per kilo meter is much more as compared to over head transmission lines. Another advantage of over-head system for distributors is that tapping can be made at any time with out having any disturbance which is very important for rapidly developing areas.

Q5:-How can you divide cables into group ?

Ans:- cables are divided in to three groups

1: Low tension cables — up to 1000 volts

2: High tension cables — up to 23000 volts

3: Super tension cables — from 66 kV to 132 kV

 

Q6:- What are the essential parts of the Generators ?

Ans:- The generator consist of the following essential parts: Magnetic Frame or Yoke, Pole shoes ,Pole coils or field coils , Armature core, Armature winding or conductors,

commutator and brushes and bearings

 Senior Electrical Engineering job interview questions

Q7:- What is the purpose of armature core ?

Ans:- It houses the armature conductors or coils and causes them to rotate and hence cut the magnetic flux of the field magnets. In addition to this its the most important

function is to provide a path of very low reluctance to the flux through the armature from a N – Pole to a S – Pole.(It is cylinderical in shape and is built up of usually circular sheet steel discs or laminations approximately 0.55 mm thick)

General Electrical engineering interview questions

Q7:- What are the purpose of Yokes ?

Ans:- It provide mechanical support for the poles and acts as a protecting cover for the whole machine and it carries the magnetic flux produced by the poles.

Q8:- Is that true, that the use of dc motors are either essential or else is advantageous to a degree sufficient to make it preferable to alternating current?

Ans:- Few cases are listed below :

1: Because of their excellent starting and over load characteristic dc motors are most suitable for electric traction on tramways, sub urban and under ground railways.

2: DC is absolutely essential for electrolytic and electro-chemical processes such as electro platting, electro – refining , production of aluminium , Cu and other metals by electro-lysis and fertilizers

3: It is essential for battery charging work.

4: It is necessary for running arc lamps for cinema projectors and search lights and also for some types of arc- welding.

5 : The most important aspect of this is that,DC motors are more superior to a.c motors for duties where frequent starting angainst heavy torque ,close speed adjustment and frequent reversals are required for example elevators , printing process , large machine tools drivers and certain steel mill equipments

Q9 :- Inside a conducting sphere which thing is always remains constant ?

Ans:-  Potential should be reamain constant inside a conducting sphere

Q10:- Like a resonant R – L – C circuits what should parallel resonant circuit also had ?

Ans:- Like a resonant RLC circuits parallel resonant circuit should also had a power factor of unity

Q11:- What is thyristor?

Ans:- The thyristor is a solid-state semiconductor device with four layers of alternating N and P-type material. They act as a switch conducting when their gate receives a current pulse and continue to conduct for as long as they are forward biased.Thyristors are mainly used where high currents and voltages are involved and are often used to control alternating currents where the change of polarity of the current causes the device to automatically switch off; Thyristors can also be found in power supplies for digital circuits where they can be used as a sort of circuit breaker

Q12:- What is the power ratio between power in Star and Delta circuit?

Ans:- power is same,its only the line currents and voltages which differ in star and delta circuits and you can say that it is 1:1

Q13:- What is a Transducer?

Ans:- Transducer is a device which converts physical quantity into electrical quantity. As-Thermocouple (convert temperature into electrical volt or current)

Q14:- What is UPS ?

Ans:- UPS mean uninterruptible power supply.This system can be of two major types and work to ensure uninterruptible power within a specified period before backup comes in.

There is a static type and the mechanical type.

The static type is common and consists of the rectifier/battery/inverter making up the system where as the mechanical type consists of transfer switch backup generator and an electric motor directly coupled to motor-generator through a flywheel.

Static type has the advantage of less maintenance when compared with the mechanical type with rotating parts.

 Q15:- For an 100kw generator, only 50kw of load is connected. will the generator generate only 50kw or 100kw?

Ans :- If we have 100KW generator and load is 50Kw generator generate only 50kw.but If we have 100KW generator and connected more then 100KW the generator tripped at overload (if there is circuit breaker).

Above list is few important electrical engineering interview questions and if you feel we missed any important, then please add in the comments.

Please follow and like us:

20 comments

  1. This is an extremely good tips particularly to those new to blogosphere,
    brief and exact advice… Thanks for sharing this
    one. A must read article.

  2. I think this is among the such a lot significant info for me. And i am happy reading your article. But want to commentary on some common things, The web site style is great, the articles is in point of fact excellent : D. Good activity, cheers

  3. I’ve recently started a blog, the info you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “There is a time for many words, and there is also a time for sleep.” by Homer.

  4. Hey There. I discovered your blog using msn. That is an extremely neatly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  5. I know this website presents quality depending posts and extra stuff, is there any other web site which gives these kinds of stuff in quality?

  6. If some one wishes to be updated with most up-to-date technologies then he must be pay a visit this web page and be up to date all the time.

  7. My family every time say that I am killing my time here at web, but I know I am getting know-how every day by reading such good articles or reviews.

  8. Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with approximately all significant infos. I would like to see extra posts like this .

  9. You have done lots of job inside this informative article. Finding a cheap vehicle insurance might assist you to oversee your financial plan. Car-insurance is a troublesome task in case you want to conserve a little significant money. Good article.

  10. You’re so cool! I do not think I’ve truly read through anything like that before. So great to find another person with unique thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This website is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality!

  11. Hey there I am so happy I found your webpage, I really found you by mistake, while I was searching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

  12. You can certainly see your enthusiasm within the article you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

  13. Awsome post and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

  14. If joƄ safety is edcessive oon your cһecklist of priorities, this is another
    issue thɑt is not offered by frеelancing.
    Many pеople have to be assureԁ of regular
    earnings, at а сharge that they will depend on, in order to keep their payments and everyⅾay residing expenses
    upp to date. Freelancing will not present the job and revenue security that yoս would have
    from being on the employees of a regulation firm.

  15. First off I would like to say great blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published.