XML job interview questions

What is Xml ?

Ans.  XML is an abbreviation meaning EXtensible Markup Language. XML is self-descriptive. XML is designed to carry data rather than displaying data. XML was designed to transport and store data, with focus only on the content. XML is just like HTML.

 Q 2. Differentiate Between XML and HTML?

Ans. XMLhas user defined tags, slashes required in empty tags, Quotes required around attributes values, end tags required for well formed docs, Content driven where as  in HTML defined set of tags designed for web display, format driven, Slash not required, Quotes are not required like  in Xml and in HTML end tags not required.

 Q 3. Explain index and secondary XML index?

Ans.  The primary XML index is a B+tree which  is useful because its optimizer creates a plan for the entire query.

 

 Q 4. Is XML such an important development?

Ans.  Yes because It removes two constraints which were holding back the web developments. The dependence whichwas being much abused for tasks it was never designed for and the complexity of full SGML on a single, inflexible document type (HTML)  whose syntax allows many powerful but hard-to-program options. It allows flexible development of user-defined document types. It provides a robust, persistent, non-proprietary and verifiable file format for the storage and transmission of text and data both off and on the Web and also is easy,

 Q 5. Comment on “XML is Everywhere and is there any importance of XML” ?

Ans.  XML is very important for web like HTML was to the foundation of the Web. XML is the most common tool which is used for data transmissions between all sorts of applications.

 Q 6. Explain how to configure an X Pointer processor?

Ans. Nothing is required for the configuration for the X Pointer framework.  ‘Uberjar’  is the word  which gives line utility provides some configuration options

 Q 7. What is SOAP and how it is related to XML?

Ans.  SOAP stands for Simple Object Access Protocol and uses XML to define a protocol for the exchange of information in distributed computing environments. SOAP depends upon three components which are a set of encoding rules, an envelope, and a convention for representing remote procedure calls. Till the experience with simple object access Protocol is knowing the specifics of the protocol, direct requirement for the open position, or how it can be used in conjunction with HTTP that is not as important as finding it as a natural application .

 Q 8. Explain non XML resources?

Ans.  The XPointer Framework with non XML resources because it is effective when our resource is backed by some kind of a DBMS or when query a data model, such as RDF, and not the XML syntax of a representation of that data model.

 Q 9. Explain XML Serialization and Binary Serialization?

Ans. XML Serialization converts any of common language run time objects into the XML documents or streams and vice versa .

 Q 10. Mention some advantages of XML ?

Ans.  XML is text based . It supports most of the documents. It is platform independent which makes it very easy to use. It is user friendly. Information is written in human language can be understood by XML due to its Unicode structure.The major advantage of Xml is that it is used for formatting language and data either offline or online.

 Q 11.Who is responsible for XML?

Ans. It is a public format. It is not a proprietary development although the membership of the WG and the SIG represented companies and research and academic institutions. XML is a project of the WWW Consortium W3C, and an XML Working Group supervises the development of the specification.

 Q 12. Mention some Limitation or Dis-advantage of XML?

Ans.  It can prove to be verbose unless element and attribute names are chosen with care. In large documents the markup overhead need not to be large but in short messages it may be more than the actual data, noticeably when the element or attribute names are concocted by machine. Overlapping markup is not permitted and element markup must nest hierarchically.

  Q 13. Explain in short what is XQuery?

Ans. Xquery is a query language that is used to retrieve data from XML docs.

 Q 14. Give few types of applications that can be benefited from using XML?

Ans. There are thousands of applications that get benefited from XML technologies. It allows content management systems to store documents independently according to their own format, which there by lessen data redundancy. Other instances can be B2B exchanges or supply chain management systems. In these instances, XML provides a method for multiple companies to exchange data according to certain set of rules. Another involves wireless applications that require WML to render data on hand held devices.

Q 15. What is XML?

Ans . XML is an abbreviation meaning EXtensible Markup Language. XML is self-descriptive. XML is designed to carry data rather than displaying data. XML was designed to transport and store data, with focus only on the content. XML is just like HTML.

Leave a Reply

Your email address will not be published.